Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τίποτα δεν είναι μονόδρομος. Μόνο η ήττα της αδικίας είναι. Μόνο αυτή.

Γιατί μας κοιτάτε μέσα από τα πορτραίτα σας με θλίψη, μέρες που είναι;  Γιατί  κάνατε τον αγώνα του 55-59;  Μας ρωτήσατε εμάς, αν θέλαμε αυτήν την ελευθερία; Τι πήγατε και μας μπλέξατε με τους μπελάδες της; Πώς να τη διαχειριστούμε την ελευθερία αυτή, αφού δεν μας αξίζει; Για ποιάν αξιοπρέπεια μας μιλάτε, για ποιόν αυτοσεβασμό και για ποιάν αυτοδιάθεση; 

Δεν είχατε ακούσει την παροιμία που λέει, πως τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους; Οι δικοί μας κώλοι θέλουν χάιδεμα. Θέλουν να είναι τουρλωμένοι στα τέσσερα στους Γερμανούς. Θέλουν να τους κουνάμε όλο νάζι, χορεύοντας «καρτσιλαμά» πάνω στα τραπέζια των μπαρ στην Αγία Νάπα και στην Σαριπόλου στη Λεμεσό. Αν δεν είχατε επαναστατήσει εσείς, θα είμασταν σήμερα μια χαρά! Θα είχαμε ξεχάσει γλώσσα, πίστη και ιστορία και θα είμασταν ένα τσούρμο ρεμπεσκέδες και απάτριδες δουλοπρεπείς και υπνοτισμένοι του κόσμου!  Καλά περνούσαμε με τους «Εγγλέζους», «εκάμα μας και κτηματολόγιο, εκαθαρίσαν και τον τόπο που τα Χασαμπουλιά και τους συνεργάτες τους». Τι καταφέρατε, λοιπόν, αφού έφυγαν οι Αγγλοι και ήρθαν αμέσως μετά οι Τούρκοι και τώρα οι Βαυαροί και οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες; Δεν το γνωρίζατε, πως οι Γερμανοί θα μας κυβερνούσαν μαζί τους για τα επόμενα 200 χρόνια; Εσείς διώξατε την Αγγλική Αυτοκρατορία και εμείς τώρα από πείσμα, δώσαμε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους και την υπόλοιπη θα γεμίσουμε με βάσεις του ΝΑΤΟ. Και την παρέλαση στην επέτειο της μνήμης σας θα την καταργήσουμε, για να μη μας θυμίζετε τα κατορθώματα σας! Έτσι, για να μάθετε, που κάνατε του κεφαλιού σας! Κορόιδα! Εσείς τρέχατε στα βουνά, ματώνατε, σκοτωνόσασταν, ξοδεύατε περιουσίες για τον αγώνα, για να είναι λέγατε τα παιδιά σας ελεύθερα, σε μια δική τους πατρίδα! Εμείς λοιπόν τα παιδιά σας, χεστήκαμε για τις πατριωτικές σας ιδεοληψίες! Δεν είχατε γνωρίσει τους έξυπνους μακρυχέρηδες, που ξέρουν πως να προστατεύουν τις περιουσίες τους και πως να τις βγάζουν σε τράπεζες του εξωτερικού για να τις σώσουν! Ούτε και αυτους που ραίνουν με ροδοπέταλα τους βιαστές μας και που γνωρίζουν καλά τα συμφέροντα των αφεντικών τους και τα δικά τους! Και ξέρετε κάτι; Μας αρέσει τελικά ο βιασμός μας! Δεν είμαστε Έλληνες εμείς! Είμαστε οι σφουγγαρίστρες της Ευρώπης!
   Δυστυχώς δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου για απομείωση καταθέσεων -με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης-  δηλαδή το περιβόητο κούρεμα, στη χώρα μας η φτώχεια μεγάλωσε, η ανεργία αυξήθηκε και οι θεσμοί κατέρρευσαν.  Βέβαια για να φτάσουμε στην αιματηρή αυτή συμφωνία προηγήθηκε μία σειρά από λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης Χριστόφια. Οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις των τότε κυβέρνώντων επιδείνωσαν την κατάσταση της οικονομίας και οδήγησαν σε ένα επαχθές και οδυνηρό μνημόνιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση μαγείρεψε το μνημόνιο και το κούρεμα και η παρούσα κυβέρνηση μας το σέρβιρε κάνοντας τα χειρότερα. Ακόμα και σήμερα επικρατεί το χάος στο εσωτερικό της χώρας με τους θεσμούς να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο. Και ο Κύπριος πολίτης να πληρώνει τα σπασμένα. Με όλα αυτά που συμβαίνουν πάνω από το κουφάρι της Λαϊκής Τράπεζας και οι αγωγές κατά και από το Βγενόπουλο μπορεί να οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρει βαρύτατες ευθύνες αφού μετά το περιβόητο «δεσμεύομαι» πήγε στο Eurogroup αλλά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Πολλοί αμφισβητούν ακόμα και σήμερα την επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη να παραστεί αυτοπροσώπως στο Eurogroup γιατί έτσι περιόρισε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και όπως πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα πρόσφατα όταν βρέθηκε σε παρόμοια θέση. 
 Δύο χρόνια μετά το κούρεμα και τέσσερα χρόνια από την εποχή που η χώρα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης οι ένοχοι της καταστροφής παραμένουν ατιμώρητοι. Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του τόπου κατάφερε να μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες κάθαρσης και πλέον κανένας δεν πιστεύει ότι θα επιβληθεί τιμωρία και θα επέλθει δικαιοσύνη. Η κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή. Δύο χρόνια μετά και ακόμα κανένας δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες.
 Οσο η λεηλασία, η αδικία και η ατιμωρησία συνεχίζεται αμετανόητα, τόσο θα φουντώνει και η οργή του κόσμου. Η οργή του κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Και αυτό, να το ξέρουν καλά αυτοί που μας σέρβιραν την δυστυχία και τον πόνο, την εξαθλίωση και την οικονομική ανέχεια.  Να ξέρουν ότι  «δεν θα τελειώσει καλά όλο αυτό». Ολο αυτό μας οδηγεί στην άβυσσο στη απόγνωση. Η οργή και ο θυμός όμως,  τους κοιτάζει πια με το στόμα ορθάνοιχτο και γυρεύει με μια χαψιά να τους καταπιεί.
Ντίνος Ορφανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...