Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Παραλήρημα αλυτρωτισμού από το Nikola Gruevski

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το υλικό με τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών περιήλθε στην κατοχή του από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Στη γνώριμη ρητορική του αλυτρωτισμού κατέφυγε εκ νέου ο Nikola Gruevski σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα του καθώς η ΠΓΔΜ βυθίζεται στη δίνη της σοβαρότερης πολιτικής κρίσης των τελευταίων ετών και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το φάσμα της διεθνούς απομόνωσης.

Μιλώντας χθες το μεσημέρι σε μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του VMRO-DPMNE στο κλειστό στάδιο «Boris Trajkovski» των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Zoran Zaev δημοσιοποιεί «κατασκευασμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που εξασφάλισε από ξένα κέντρα τα οποία έχουν σκοτεινά σχέδια για τη χώρα» και χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών». Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα και κατηγόρησε τον Zaev ως άμεσα εμπλεκόμενο σε σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας.
Προηγουμένως, ο Zoran Zaev προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δημοσιοποιώντας  τηλεφωνικές συνομιλίες του Nikola Gruevski με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Mile Janakievski, οι οποίες αφορούν παράνομες αλλαγές του πολεοδομικού σχεδίου στο κέντρο των Σκοπίων, με σκοπό την κατασκευή πολυκατοικιών, προς ίδιον όφελος του Σκοπιανού πρωθυπουργού. [1]
Αποκαλύψεις για το καθεστώς Gruevski
Μέχρι στιγμής, η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει ότι η κυβέρνηση του Nikola Gruevski παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις περισσότερων από 20.000 πολιτών, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 100 δημοσιογράφων ενώ δίωκε πολιτικούς αντιπάλους της. Όλα αυτά μέσω της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Αντικατασκοπίας (Uprava za Bezbednost i Kontrarazuznavanje: UBK), επικεφαλής της οποίας βρίσκεται από το 2009 ο Sasho Mijalkov, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού και ισχυρός άνδρας του καθεστώτος που «μεσολαβεί» σε αγοραπωλησίες κρατικών επιχειρήσεων, φίμωσης ή εξαγοράς ΜΜΕ, κλείνει δουλειές για λογαριασμό του συστήματος, «συνετίζει» μέσω της χειραγωγούμενης δικαιοσύνης όσους αντιστέκονται. [2]
Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι αποκαλυφθείσες συνομιλίες, στις οποίες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες καθορίζουν ποια θέματα της επικαιρότητας και με ποιον τρόπο πρέπει να προβληθούν από τα μέσα ενημέρωσης και ποια πρέπει να αποσιωπηθούν. Σε μία από αυτές, ο Mijalkov εμφανίζεται να λέει ότι ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός σταθμός Sitel (ο μεγαλύτερος σε τηλεθέαση στη χώρα) λαμβάνει πάνω από δύο εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από κυβερνητικές πηγές.
Εξόχως σημαντική είναι κι η αποκάλυψη ότι υπ΄αριθμόν ένα στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών ήταν ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Nikola Mladenov, ο οποίος βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στα συντρίμια του αυτοκινήτου του στην εθνική οδό Σκοπίων-Βέλες την άνοιξη του 2013. Ο 49χρονος Mladenov ήταν εκδότης της Fokus, της μοναδικής εφημερίδας των Σκοπίων με σαφώς αντιπολιτευόμενη στάση. Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2011 και στελεχώθηκε από δημοσιογράφους που εργάζονταν στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης του Velija Ramkovski, ο οποίος προφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 από το καθεστώς Gruevski. [3] «Θέλουμε μια κοινωνία από ελεύθερους ανθρώπους, θέλουν ένα σωρό από ασπόνδυλους συκοφάντες. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε!», έγραφε ο Μladenov, ο οποίος είχε επικρίνει την κυβέρνηση Gruevski για το ανιστόρητο σχέδιο «Σκόπια 2014».
Το πρωτοσέλιδο με την είδηση του θανάτου του Νikola Mladenov.
Το πρωτοσέλιδο της Fokus με την είδηση του θανάτου του Νikola Mladenov στις 28 Μαρτίου 2013. O δημοσιογράφος Tomislav Κezharovski που αμφισβήτησε το επίσημο πόρισμα περί τροχαίου από υπερβολική ταχύτητα βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Παρόμοια απόψη για το σχέδιο εξαρχαϊσμού της πρωτεύουσας εκφράζουν πλέον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Gruevski. Σε μία από τις 11 υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Zoran Stavreski και της υπουργού Εσωτερικών Gordana Jankulovska αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση Gruevski συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση του εν λόγω σχεδίου τη στιγμή που, όπως σχολιάζει Stavreski, τα έσοδα του προϋπολογισμού καταβαραθρώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τα κρατικά ταμεία είναι άδεια. «Αυτός (σ.σ. Gruevski) έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο να πηγαίνει το 5% του προϋπολογισμού στο υπουργείο Πολιτισμού, για μουσεία και αγάλματα… Έχω τρελαθεί τελείως. Είναι σα να δίνουμε λεφτά για να αγοράζουμε σοκολάτες, ενώ δεν έχουμε ψωμί να φάμε. Αυτό που γίνεται εδώ, ούτε η οικονομία της Αμερικής δεν θα μπορούσε να το αντέξει», φέρεται να λέει ο Stavreski ενώ η Jankulovska συμφωνεί απολύτως και σημειώνει για τον Gruevski ότι «έχει «ξεφύγει» τελείως». [4]
Διεθνής απομόνωση και το χαρτί του «μακεδονισμού»
Οι αποκαλύψεις λαμβάνουν πλέον διεθνείς διαστάσεις με την Ουάσιγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους πολιτικούς, δικαστές και επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ, οι οποίοι είναι ύποπτοι για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με το Nikola Gruevski ενώ ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών κανόνων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας παράμενει προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. [5]
Με το στόχο της ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές να απομακρύνεται, το σύστημα Gruevski κινητοποίησε κομματικούς οπάδους από ολόκληρη τη ΠΓΔΜ για τη χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία έκαναν ξανά την εμφάνισή τους αλυτρωτικοί χάρτες και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας. [6] Στην ομιλία του, ο Nikola Gruevski δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επαναλάβει τις αδιάλλακτες θέσεις του:
«Το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα», τη διακριτή υπόσταση του «μακεδονικού έθνους», της «μακεδονικής γλώσσας» και πολιτισμού.
Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε λύση για τη διένεξη που επέβαλε η Ελλάδα να γίνει αποδεκτή εκ μέρους μεμονωμένων πολιτικών, της κυβέρνησης ή της Βουλής της χώρας, χωρίς προηγουμένως να την αποδεχτούν οι «Μακεδόνες» πολίτες σε δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα συμφωνήσει με την πιθανή λύση».
—————-
Σημειώσεις:
[1] Οι αποκαλύψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Zoran Zaev δεν μεταδόθηκαν από κάνενα τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος ενώ του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Τρεις συνεργάτες του έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.
[2] Το Γουότεργκεϊτ του Νίκολα Γκρούεφσκι, http://www.kathimerini.gr/805515/article/epikairothta/kosmos/to-goyotergkeit-toy-nikola-gkroyefski
[3] Ο Gruevski έχει καταφέρει να ελέγξει το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας, φυλακίζοντας όσους του ασκούν κριτική και ενισχύοντας οικονομικά τις εφημερίδες που τηρούν φιλική στάση απέναντί του. Οι τρεις σημαντικότερες εφημερίδες των Σκοπίων, με όρους ιστορικής παρουσίας και απήχησης, δηλαδή ηDnevnik, η Utrinski Vesnik και η Vest, ελέγχονται από τον Orce Kamcev, στενό φίλο του Νikola Gruevski. Περισσότερα για την ελευθερία του Τύπου στην ΠΓΔΜ: http://www.kathimerini.gr/737671/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/fyrom-kai-elegxos-mme
[4] Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είχε αρχικό προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής απορρόφησε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου κόστισε 10,4 εκατομμύρια ευρώ.
[5] Διέξοδο στην πολιτική απομόνωση του καθεστώτος Gruevski παρείχε η Άγκυρα με την πρόσκληση που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Nikola Poposki από τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu για επίσημη επίσκεψη, http://www.mfa.gov.tr/macedonian-foreign-minister-poposki-is-in-turkey.en.mfa
[6] Tη χθεσινή συγκέντρωση άνοιξε με ομιλία του ο Johan Trčulovski, πρώην αστυνομικός, καταδικασθείς από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICTY) για την εκτέλεση επτά αμάχων Αλβανών τον Αύγουστο του 2001. Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με τη φράση «να ζήσει η Ενωμένη Μακεδονία» («da živee Obedineta Makedonija»). Στον επίσημο λογαριασμό του Nikola Gruevski στο facebook παραμένει αναρτημένη φωτογραφία που απεικονίζει τον Tarčulovski κατά την υποδοχή του στα Σκόπια στις 11 Απριλίου 2013, μετά την αποφυλάκισή του. Τα τρία δάκτυλα συμβολίζουν τα διαιρεμένα κομμάτια της «Μακεδονίας» (Βαρδάρη, Αιγαίου και Πιρίν) και τα δύο που σχηματίζουν «Ο» τη λέξη Обединета (Ενωμένη):
58566_10151529633382716_102893028_n
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...