Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Kαθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο

Σε μία από τις πλέον σοβαρές, επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες αμφισβήτησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας την περασμένη Παρασκευή παράνομη αγγελία προς αεροναυτιλλομένους (ΝΟΤΑΜ) και δεσμεύοντας μία τεράστια περιοχή από τα δυτικά της Σκύρου μέχρι και ανατολικά της Λήμνου εντός του FIR Αθηνών. Η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύει την περιοχή αυτή από τις 2 Μαρτίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή ασκήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με πραγματικά πυρά μέχρι ύψους 8.000 ποδών, αποκόπτοντας ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο.

Η έκδοση της ΝΟΤΑΜ A0889/15 συνιστά καθολική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο που παραβιάζει ταυτόχρονα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοΐας (ICAO) για αποφυγή δέσμευσης περιοχών επί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, η τουρκική ΝΟΤΑΜ:
  • Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  • Δεσμεύει πεδίο βολής που περιλαμβάνει Εθνικό Εναέριο Χώρο, Εθνικά Χωρικά Ύδατα και Ελληνικό Έδαφος (χερσαία περιοχή της ν. Λήμνου).
  • Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους G-33 και N-130 καθώς και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της ν. Λήμνου, δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στη διεθνήαεροπλοΐα.
Ήδη ενημερώθηκαν οι Μόνιμοι Αντιπροσώποι της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για τις προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία επέδωσε αργά χθες βράδυ ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, παράλληλα με την έκδοση απορριπτικής NOTAM από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα Το Βήμα, η κίνηση αυτή της Άγκυρας ήλθε μόλις μία ημέρα αφού η Αθήνα πρότεινε, την περασμένη Πέμπτη, να επανεργοποιηθούν, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρέσβης Kerim Uras είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στον οποίο επέδωσε και επιστολή του ομολόγου του Mevlüt Çavuşoğlu, όπως επίσης και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα, με τον οποίο συζητήθηκαν «τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, οι δυνατότητες δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης καθώς και οι προοπτικές αναβάθμισης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».


Είχε προηγηθεί επεισόδιο στις 28 Φεβρουαρίου, όταν τουρκική φρεγάτα που ακολουθούσε το ιταλικό πλοίο «Explora» απαίτησε να ζητηθεί η άδειά της για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών νοτίως της Κρήτης, με το αιτιολογικό ότι κινούνταν σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...