Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο Αμερικανός Πρέσβης τιτίβισε - η Κυβέρνηση κατάλαβε;

  Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Κόνινγκ, ο οποίος σταμάτησε να μας εκπλήσσει πλέον με τις φιλοτουρκικές τοποθετήσεις του, για ακόμα μια φορά μεταφέρει μηνύματα τα οποία θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη. Είναι απαράδεκτη η διασύνδεση της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη με τη δολοφονία του Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπαρίς Νεμτσόφ.

 Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία δεν έχει καμιά επίσημη πληροφόρηση από την Αμερικανική κυβέρνηση και δεν είναι ξεκάθαρο, είπε, αν ο Αμερικανός πρέσβης με όσα ανέφερε στο Twitter εξέφραζε επίσημες ή προσωπικές θέσεις. Όταν γίνεται έμμεση διασύνδεση της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου με μια δολοφονία το λιγότερο ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η θέση του Αμερικανού πρέσβη, θέση, η οποία ξεφεύγει των διπλωματικών πλαισίων, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα δει σήμερα στην Ουάσινγκτον την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ με την οποία σίγουρα θα συζητήσει το θέμα. Ο κύριος Κασουλίδης, πρόσθεσε, είναι έτοιμος να απαντήσει σε οτιδήποτε και μακάρι σημείωσε, να τεθούν ερωτήσεις για να δοθούν και διευκρινίσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει τίποτε, το οποίο να έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, που να ξεφεύγει του πλαισίου της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις μεγάλες δυνάμεις, είπε, έχουμε μάθει ότι δεν υπάρχουν φίλοι αλλά μόνο συμφέροντα και σε αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί. Ο κύριος Χριστοδουλίδης, δήλωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τη στάση τόσο ευρωπαίων εταίρων όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η μη ισχυρή αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξε, οδήγησε στη νέα ναυτική οδηγία της Τουρκίας στο Αιγαίο.
  Πρέπει να ξεκαθαρίσει λοιπόν ποιόν αντιπροσωπεύει με αυτές τις τοποθετήσεις του ο κ. Κόνινγκ. Τον εαυτό του ή τις θέσεις της χώρας του; Αν όντως αντιπροσωπεύει τις θέσεις της χώρας του, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη διγλωσσία η οποία επικρατεί. Από τη μια μας αποκαλούν «στρατηγικούς εταίρους» και από την άλλη στρουθοκαμηλίζουν για την  Τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιδράσεις για την επίσκεψη στη Ρωσία του Προέδρου Αναστασιάδη από τους «δυτικούς φίλους» της χώρας μας. Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας μας και όχι των όποιων ξένων κρατών. H Κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη μονόπλευρη εξωτερική πολιτική της. 
  Για ακόμα μια φορά οι Αμερικανοβρετανοί  και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν τις προθέσεις τους έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία σε συγχορδία μάλιστα με τον κατοχικό ηγέτη κ.Έρογλου. Όλοι μαζί αντέδρασαν για τις συμφωνίες που υπόγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία και λίγο πολύ επιβεβαίωσαν με τη δυσαρέσκεια τους, ότι σωστά έπραξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν στον εγκλωβισμό της χώρας μας στα γρανάζια της Αμερικανοβρετανικής διπλωματίας. Οι αντιδράσεις τους λίγο πολύ στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το τι πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να πράξει όσον αφορά τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Ακόμα λειτουργούν ωσάν η Κύπρος να είναι αποικία τους.
  Όσον αφορά τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, κρατούν μια ποντιοπιλατική στάση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας για το Ουκρανικό, αλλά αγνοώντας τις ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά τον κ. Έρογλου απορώ, πως θέλει τάχα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό μέσα σε θετικό κλίμα, όταν με τις δηλώσεις του παπαγαλίζει λίγο πολύ τη θέση της Τουρκίας για την μη ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έκανε αναφορά σε ελληνοκυπριακή διοίκηση της οποίας δεν δεσμεύουν τη χώρα οι συμφωνίες που επισυνάπτει.
  Είναι καιρός η χώρα μας να προβεί στις απαραίτητες συμμαχίες οι οποίες θα προσθέσουν θετικά στο μέλλον της χώρας. Μια τέτοια χώρα είναι η Ρωσία η οποία διαχρονικά έχει αποδείξει τη φιλική της στάση απέναντι μας.
Ντίνος Ορφανός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...