Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Οι γυναίκες στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις


Τελικά ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε ν' ανοίξει και τα "άδυτα" των ανδρών στο γυναικείο φύλο. Μιλάμε για 4.200 θέσεις όλων των βαθμών σε μονάδες που μέχρι πρότινος προορίζονταν μόνο για άνδρες στο χώρο των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και στο στρατό γενικότερα.

Αλλά... όπως το πάνε με τη "μέθοδο του σαλαμιού", πάλι οι πολύ μάχιμες θέσεις παραμένουν "μέχρι νεωτέρας.." κλειστές στις γυναίκες! Φαίνεται μάλλον, ή ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο γυναικείο φύλο, ή θεωρούν ότι το γυναικείο σώμα δεν μπορεί ν' ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των αποστολών. Αυτοί ξέρουν το γιατί!

Γυναίκες-στρατιώτες κατά τη διάρκεια δοκιμασίας στη μεταφορά τραυματία. (Πηγή)
Πάντως με εγκύκλιο του ΥΕΘΑ τους που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, επιτρέπεται στις γυναίκες-στελέχη να πλαισιώσουν θέσεις σε
  • Επιτελεία Διοικήσεων ειδικών επιχειρήσεων
  • Μονάδες ειδικών δυνάμεων της εθνοφυλακής
  • Μονάδες ψυχολογικών επιχειρήσεων (ανήκουν στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων)
  • Σχολές αλεξιπτωτιστών και εκπαίδευση ελεύθερης πτώσης(;) 
Και ο στρατός συνεχίζει την ..μελέτη του, για να δει και πού αλλού στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και όχι μόνο, μπορούν να υπηρετούν γυναίκες! Προς το παρόν αποκλείονται από θέσεις με καθήκοντα (που αξίζει να διαβάσετε την περιγραφή τους) όπως:
Επιπλέον αποκλείονται σε καθήκοντα όπως του συνοδού σκύλων, σκαπανέα-ναρκαλιευτή, δύτη μάχης, πυροβολητού αρμάτων, τεχνίτη πυροβόλων, αλλά και σαν προσωπικό ομάδων αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης. 

Τέλος δεν επιτρέπεται να υπηρετούν σε οποιαδήποτε μάχιμη θέση στο 75 Σύνταγμα Ρέιντζερς, όπως και στη Δύναμη Δέλτα. Εννοείται ότι ούτε στους βατραχανθρώπους του ΠΝ επιτρέπεται η υπηρέτηση γυναικών ακόμη!

 Γυναίκα υπολοχαγός, υποψήφια για το Σχολείο Ρέιντζερς, περνά μαζί τους άνδρες συνεκπαιδευόμενους τη δοκιμασία της κολύμβησης. (Πηγή)
Παρόλα αυτά, έξι γυναίκες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Σχολείο επιλογής Ρέιντζερς, και αναμένεται μέσα στον Απρίλιο να παρακολουθήσουν το κανονικό Σχολείο Ρέιντζερς. Περιμένουν άλλες 80 γυναίκες εθελοντές που θέλουν να περάσουν τη δοκιμασία επιλογής για το Σχολείο  εντός του έτους και σίγουρα ο αριθμός θα μεγαλώνει με τον καιρό.

Η συμμετοχή γυναικών παντού, θεωρώ ότι είναι όχι μόνο σωστή από πλευράς ισότητας φύλων, αλλά και επιβεβλημένη για την κάλυψη αναγκών. Στις ειδικές δυνάμεις, η ισότητα πρέπει να μετράει και στα κριτήρια αξιολόγησης φυσικά! 

Όποιος ή όποια μπορεί και θέλει, ας έλθει! 



Ανιχνευτής

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...