Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η “παραμελημένη” ιστορία της Θεσσαλονίκης

Η “παραμελημένη” ιστορία της Θεσσαλονίκης

Η στήλη των Όφεων... Λίγοι είναι οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι γνωρίζουν αυτό το μνημείο, παρά τη θέση του σε μια από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Πρόκειται για ένα κίονα, έτσι όπως σώζεται σήμερα, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλειφθεί στο πεζοδρόμιο της Αγίου Δημητρίου ακριβώς έξω από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ένα τοπικό και ξεχασμένο θρύλο το μνημείο πήρε αυτό το όνομα, καθώς πιστευόταν πως αποτελούσε κατοικία ενός δαίμονα με τη μορφή φιδιού. Το όνομα αυτό είχε πάρει και η πλατεία στην οποία βρισκόταν η στήλη ως την πυρκαγιά του 1917. Μετά από αυτή, μεταφέρθηκε στο πεζοδρόμιο για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία της οδού.
Χρονολογείται περίπου από τον 4ο μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ., από τότε δηλαδή που ανέλαβε ο Μέγας Κωνσταντίνος και μετά, υιοθετώντας τα πρότυπα της Ρώμης. Στη Θεσσαλονίκη είναι το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους μέχρι σήμερα. Στην άνω απόληξη του κίονα, της στήλης θα πρέπει να ήταν τοποθετημένος ο ανδριάντας κάποιου αξιωματούχου. Αποτελεί λοιπόν, σύμβολο δύναμης και εξουσίας, το οποίο θα έφτανε περίπου συνολικά στα 15-17μ. ύψος. Σήμερα τη θέση του ανδριάντα έχουν καταλάβει τα καλώδια της ηλεκτροδότησης, καθώς η στήλη λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως κολόνα της ΔΕΗ!
Το μνημείο αυτό δεν είναι το μόνο, το οποίο έχει αφεθεί στη μοίρα του στη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγο καιρό είχε γίνει λόγος για το ναό της Αφροδίτης, οποίος βρίσκεται λίγο νοτιότερα, στην πλατεία Αντιγονιδών. Ο ναός αυτός κινδυνεύει να καταχωθεί κάτω από τα θεμέλια ακόμα μιας αντιαισθητικής πολυκατοικίας, ενώ σήμερα σκεπασμένος με λαμαρίνες αποτελεί τη χωματερή της περιοχής.
Η λίστα δεν τελειώνει εδώ, καθώς πολλά είναι τα μνημεία, τα οποία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω της αδιαφορίας όχι μόνο των κυβερνώντων, αλλά και των ίδιων των πολιτών.
Ενώ λοιπόν, τα μνημεία τα οποία συνδέουν την πόλη μας με το ένδοξο παρελθόν της σαπίζουν και εγκαταλείπονται, η πολιτεία και οι κυβερνώντες πασχίζουν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν μνημεία άλλων εποχών, που καμία σχέση δεν έχουν με το ελληνικό Έθνος.
Η ιδιαίτερη συμπάθεια που δείχνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε οτιδήποτε οθωμανικό ή εβραϊκό είναι πλέον σε όλους μας γνωστή. Δεν προσπαθεί να την κρύψει άλλωστε!
Ήταν αυτός, ο οποίος δέχθηκε να εγκαινιάσει το σπίτι του μεγαλύτερου σφαγέα του νεότερου ελληνισμού, Μουσταφά Κεμάλ, ως το πρώτο τουρκικό ιστορικό μνημείο. Το «μνημείο» αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προπαγάνδα, που οδήγησε στις λεηλασίες και τον οριστικό διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955.
Δεν πρέπει λοιπόν, να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κράτη δε σέβονται την ιστορία της χώρας μας, αλλά μας ταπεινώνουν όλο και περισσότερο, όσο περνάει ο καιρός. Ένα Έθνος το οποίο δε σέβεται και δεν τιμά τον ένδοξο παρελθόν του είναι καταδικασμένο να πεθάνει και σταδιακά να αφανισθεί.
Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων με σκοπό, την εξοικείωση των νέων γενεών με την ένδοξη ιστορία αυτού του τόπου. Από την άλλη, αποτελεί έναυσμα για την προσπάθεια δημιουργίας πολιτισμού και πάλι από το Έθνος και την σταδιακή ανάδυσή του από το βούρκο στον οποίο βρίσκεται.
                                                                              
Φ.Κ. -  Τ.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- See more at: http://www.xathess.gr/index.php/enimerosi/view/2653#sthash.HQ1BMsKM.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...