Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η Σχολή Βατραχανθρώπων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Ρώσοι βατραχάνθρωποι, ανεβαίνουν σε τριάδες τις σκάλες προβλήτας, με πλήρη καταδυτική εξάρτυση και φορητό οπλισμό, κατά τη διάρκεια τελετής εορτασμού της ημέρας του πολεμικού τους ναυτικού. (Πηγή)
Ας δούμε μέσα από φωτογραφίες το πώς γίνεσαι δύτης (βατραχάνθρωπος) στο ρωσικό ναυτικό.



Θάλαμος εκπαιδευομένων στη  Σχολή Δυτών του  ρωσικού ΠΝ. Τα προσκέφαλα, τοποθετούνται προς τη μεριά του διαδρόμου
Η πρώτη και μοναδική σχολή δυτών ιδρύθηκε τον Μάιο του 1882 στη νησιωτική πόλη Κρονστάνδημε διάταγμα του τσάρου Αλεξάνδρου του 2ου και για την εποχή του ήταν η μοναδική σχολή στον κόσμο που εκπαίδευε δύτες. Οι εκπαιδευόμενοι προέρχονταν από τις τάξεις των μικρών αξιωματικών και υπαξιωματικών του ρωσικού ναυτικού.

Αίθουσα διδασκαλίας, πλαισιωμένη με διάφορα ιστορικά εκθέματα και εκπαιδευτικά βοηθήματα
.Μέχρι το 1957 μεταστάθμευσε σε διάφορες πόλεις για να καταλήξει στη σημερινή έδρα της στηΣεβαστούπολη. Το 2009 η ναυτική σχολή πήρε την κωδική ονομασία (όπως συνηθίζεται στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό) "Σχολή υπ' αριθμ. 17. Από τη Σχολή 17,  αποφοιτούν κατά μέσο όρο περίπου 200 εκπαιδευόμενοι τον χρόνο, αριθμός που εξαρτάται και από τις επιδόσεις των υποψηφίων βατραχανθρώπων φυσικά! Κατά την πολύχρονη διάρκεια λειτουργίας της, ακόμη και μέσα στους πολέμους, έχουν βγει συνολικά, ογδόντα έξι χιλιάδες ειδικευμένοι δύτες-βατραχάνθρωποι. 

Εστιατόρια της Σχολής Δυτών
Οι εκπαιδευόμενοι τρώνε σε δικά τους εστιατόρια, όπως βλέπετε στη φωτογραφία παραπάνω. Το διαιτολόγιό τους είναι ενισχυμένο σε σχέση με άλλες μονάδες ώστε να βοηθά στην μυική ενδυνάμωση και ανάπτυξη και να δίνει ενέργεια για την διεξαγωγή της πολύ απαιτητικής εκπαίδευσης.

Εκπαιδευόμενοι βατραχάνθρωποι, σε αίθουσα εκπαίδευσης καταδυτικού υλικού
Οι ειδικότητες που εκπαιδεύονται στη Σχολή είναι: δύτες, αυτοδύτες, υποβρύχιοι συγκολλητές, εκπαιδευτές καταδύσεων, υποβρύχιοι καταστροφείς. Το σχολείο των τελευταίων διαρκεί 5 μήνες, ενώ των άλλων ειδικοτήτων διαρκεί από ένα έως τρεις μήνες.

Δύτης με σκάφανδρο, προετοιμάζεται για κατάδυση με τη βοήθεια συναδέλφου του υπό την επίβλεψη εκπαιδευτού  Δείτε ΕΔΩ, πώς βγαίνει η στολή αυτή. Αν και φαίνεται η παλαιάς γενεάς τεχνολογία των υλικών, εν τούτοις τα φαινόμενα απατούν, γιατί οι Ρώσοι διαθέτουν αρκετά σύγχρονο εξοπλισμό όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
.Η εκπαίδευση που γίνεται από έμπειρους εκπαιδευτές, περιλαμβάνει αντικείμενα πλοήγησης,ναυτικής αγωγής και ναυτοσύνης, φυσικής αγωγής, εκρηκτικών υλών και κατάδυσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα καταδυτικής φυσιολογίας, όπως νόμοι αερίων, αντιμετώπιση προβλημάτων εξίσωσης πιέσεων (αυτιών και παραρρινίων κόλπων, εμβολών), νόσου των δυτών κλπ. 

Εκπαίδευση  βατραχανθρώπων, στο θάλαμο αποπιέσεως
Οι εθελοντές υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να διαθέτουν σωματική και ψυχική αντοχή, η οποία βαθμολογείται κατά την διέλευση αναλόγων δοκιμασιών. 

Βατραχάνθρωποι ανιχνευτές, σε εκπαίδευση κατάδειξης ασφαλούς διαδρόμου εντός ναρκοθετημένης περιοχής
.Η εκπαίδευση έχει δύο φάσεις, την θεωρητική διδασκαλία σε αίθουσες και την πρακτική με χρήση καταδυτικών υλικών σκάφανδρων και συσκευών αυτόνομης κατάδυσης, όπως αυτά που βλέπετε στις εικόνες. 

Εκπαιδευόμενοι Ρώσοι βατραχάνθρωποι, κατά την εκτέλεση υποβρύχιας βολής με πιστόλι τύπου  SPP-1 και υποβρύχιο αυτόματο APS, όπως φαίνεται στο βάθος. Στην εικόνα οι βατραχάνθρωποι φέρουν  συσκευές οξυγόνου κλειστού κυκλώματος  IDA 71.
 Μεταξύ των άλλων αντικειμένων περιλαμβάνεται σαν βασικό και η εκτέλεση υποβρύχιων βολών, από ειδικά όπλα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία παραπάνω. Αυτός ο ειδικός υποβρύχιος οπλισμός, για τον οποίο μιλήσαμε σε παλαιότερο άρθρο, εκτοξεύει βέλη που από την ανάλογη απόσταση τραυματίζουν θανάσιμα τον οποιοδήποτε αντίπαλο βρεθεί μπροστά τους. Σήμερα όμως, διαθέτουν και πιο σύγχρονα αμφίβια όπλα, όπως είναι το  ADS.


Εκπαιδευόμενος εμπυρευματίζει γέμισμα πλαστικής εκρηκτικής ύλης με ηλεκτρικό πυροκροτητή. Βασικά στοιχεία εκπαίδευσης
Επίδειξη καταδυτικών υλικών όπως: αυτόνομης καταδυτικής συσκευής αέρος, συσκευής οξυγόνου κλειστού κυκλώματος και μικτών αερίων (όπως φαίνονται στις φωτογραφίες που ακολουθούν από πάνω προς τα κάτω) κατά τη διάρκεια της ημέρας εορτασμού του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Συσκευή τύπου ΑΒΜ 15

Συσκευή Οξυγόνου κλειστού κυκλώματος τύπου  IDA 71.  Προσέξτε τα πέδιλα! Έχουν κορδόνια για προσαρμογή.

Συσκευή μικτών αερίων τύπου  IDA 72B


Προωστική υποβρύχια συσκευή τύπου Πρωτεύς





Στιγμιότυπα από τον εορτασμό της ημέρας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Σεβαστούπολη το καλοκαίρι του 2011, τότε που όλα ήταν ήρεμα και δεν υπήρχαν τα σύννεφα του πολέμου.











Ανιχνευτής

Πηγή 1
Πηγή 2

Πηγή 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...