Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 1950



                 ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται σήμερα 15η Ιανουαρίου του 2016 εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια από την Αξίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, μέσα από το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 με ποσοστό ψήφων 95,7% για την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Ο Μαρτυρικός μας λαός ύψωσε το ανάστημα του μπροστά στους Άγγλους δυνάστες, σε καιρούς δύσκολους και σε πέτρινα χρόνια, που οι Άγγλοι κλιμάκωναν συνεχώς με τα καταπιεστικά τους μέτρα και μεθόδους, με βαριές φορολογίες κ.α,  αναζητώντας την Ελευθερία του για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Συνθήματα τους τότε, Ελλάδαν θέλωμεν κι’ ας τρώγωμεν πέτρες- Ένωσις ή θάνατος- Ένωση και μόνον Ένωση αντηχούσαν παντού.

Η άσβεστη φλόγα φούντωνε στα στήθια των Ελληνοκυπρίων γιατί ήταν πλέον ο μεγάλος πόθος των προγόνων μας, με Αγώνες και θυσίες, να φθάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα. Την Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα. Ένας Πόθος Δυνατός, που βγαίνει μέσα από τη καταπίεση της σκλαβιάς και της φτώχειας, φλογεροί Αγωνιστές για αντίσταση και Λευτεριά. Σύνθημα που βγαίνει με πόνο και Αγανάκτηση από τα βάθη της ψυχής τους, οι πρόγονοι μας είπαν και το εννοούσαν και αυτό, Αν λαχταράς τη Λευτεριά στους ξένους μην ελπίζεις, μόνος σου πάρ’ την αν μπορείς αλλιώς δεν την Αξίζεις.  



Μπροστάρηδες της εποχής εκείνης η Εθναρχούσα Ορθόδοξη Εκκλησία μας, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κύριλλο τον Γ.’    
Η Εθναρχούσα Εκκλησία μας ειν’ αυτή που οργάνωσε και διεξήγαγε το Ενωτικό Δημοψήφισμα, αφού εν τω μεταξύ οι Άγγλοι αρνήθηκαν στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Β’ προς τον εγκάθετο τους κυβερνήτη Σερ Άντριου Ράιτ για να αναλάβουν κάτι τέτοιο, και γι’ αυτούς το θέμα του Δημοψηφίσματος ήταν κλειστό.
Το Ενωτικό Δημοψήφισμα πήρε σάρκα και οστά μετά από πέντε έτη στις 15-22 Ιανουαρίου του 1950 ψηφίζοντας και κάποιοι τ/κ.

Ο Μεγάλος Πόθος του λαού μας για τη πολυπόθητη ΈΝΩΣΗ, εκδηλώνεται μαζικά για πρώτη φορά από τα Οκτωβριανά του 1931 με τη περίφημη λαϊκή εξέγερση στο αποικιακό κυβερνείο στη Λευκωσία, όπου έπεσε νεκρός από τα πυρά των Άγγλων, ο μαθητής Ονούφριος Χριστοφίδης. Επεισόδια έγιναν τότε και σε άλλες πόλεις της Κύπρου μας.     

Μετά από λίγα χρόνια, ο Πόθος και το όραμα της Ενώσεως γίνεται πραγματικότητα από τον Αγωνιστή και Υπερήφανο λαό μας. Ο λαός μας έτοιμος να πάρει τα όπλα για τον Μεγάλο τετραετή Επικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. της 1ης του Απρίλη του 1955.
Στις 7 Μαρτίου λοιπόν του 1953 στην Αθήνα Ο Αρχηγός Διγενής,  ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ και άλλων έντεκα Στελεχών της Οργάνωσης, ενώπιον Θεού,  του Αγίου Ευαγγελίου και της Ελληνικής Κυβέρνησης έδωσαν  τον Πρώτο μυστικό όρκο, ο οποίος είναι ο πιο κάτω:

                          Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και
                          Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, να φυλάττω
                          θυσιάζων και την ίδιαν μου ζωήν, υποφέρων και
                          τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν παν ότι γνωρίζω
                          και θέλω ακούση διά την υπόθεσιν της Ενώσεως της
                          Κύπρου, θα υπακούω δε τυφλώς εις τας εκάστοτε                                                                                                                                           
                          δεδομένας μου σχετικάς επιταγάς.

                        Εν Αθήναις τη 7η Μαρτίου 1953
                        Ακολουθούν οι Δεκατρείς υπογραφές                            

Ο  όρκος αυτός έγινε το έναυσμα μεταφοράς οπλισμού από την Ελλάδα προς το Νησί μας με τα πλοιάρια ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΣΕΙΡΗΝ.

Εδώ αξίζει να αναφέρω για χάριν της ιστορίας, ότι στον Αγώνα δεν έλαβε μέρος το υπάρχον κόμμα του ΑΚΕΛ, αλλά αντιθέτως υπάρχουν βάσιμες μαρτυρίες ότι συνεργάζετο με τους Άγγλους εις βάρος του Αγώνα.

Σήμερα εξήντα έξι χρόνια μετά το Ενωτικό Δημοψήφισμα, και πάλιν το ΑΚΕΛ συμπορευόμενο δυστυχέστατα με το ΔΗΣΥ και που Συναγερμικοί «πολιτικοί», παρευρίσκονται στα Εθνικά Μνημόσυνα και καταθέτουν με υποκρισία δάφνινα στεφάνια, και ταυτόχρονα εργάζονται εις βάρος της Μαρτυρικής μας Κύπρου και  υπέρ των ξένων συμφερόντων με Ανανικά Σχέδια λύσης Δ.Δ.Ο. και από Εθνικόφρονες, έχουν μεταμορφωθεί σε ομοσπονδιακούς και ενδοτικούς και Αξίζει να αναφερθώ και στον σημερινό  Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο που στηρίζει σθεναρά τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κυπριακό.
Ο ΜΟΝΟΣ  και  ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ  Αρχιεπίσκοπος της Πατρίδας μας που αντί να αντλήσει παραδείγματα Ανδρείας και Πατριωτισμού όπως τους, Σωφρόνιο, Κύριλλο, τον Μακάριο τον Β’ και άλλους πολλούς, εργάζεται υπέρ των ξένων συμφερόντων για το ξεπούλημα της Πατρίδας μας.

Όμως να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι μικρόψυχοι ενδοτικοί, ότι ο λαός μας δεν τρώει κουτόχορτο. Τους απαντώ ότι... Δεν θα επιτρέψουμε για ακόμη μια φορά στους ολίγους, να περάσουν τα άνομα σχέδια τους. Στέκουμε Όρθιοι και Γενναίοι στους δύσκολους καιρούς, γιατί η ΚΥΠΡΟΣ μας θα Λυτρωθεί. Θα προασπίσουμε επιτυχώς τις Κυπριακές Θερμοπύλες και θα φανούμε Αντάξιοι των Προγόνων μας, γιατί έχουμε υποχρέωση προς Αυτούς Τιμητικά να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές και στους αγέννητους την άσβεστη φλόγα του Πατριωτισμού και των Αγώνων.
Ο Αείμνηστος 18χρονος μαθητής Ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α Ευαγόρας Παλληκαρίδης μας θυμίζει με το ποίημα του... Θα πάρω μιάν ανηφοριά να πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά...
ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Με Εκτίμηση       
Άριστος Κακουλής

Λεμεσός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...