Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

"Ο Αμερικανός Ελεύθερος Σκοπευτής" - Βίντεο

Το θεατρικό πόστερ που διαφημίζει την ταινία που πρόκειται να προβληθεί στους κινηματογράφους από 15 Δεκεμβρίου 2014, με σκηνοθέτη τον Κλιντ Ίστγουντ και πρωταγωνιστή τον Μπράντλεϊ Κούπερ. (Πηγή)
Η αυτοβιογραφία του μακαρίτη πλέον απόστρατου βατραχανθρώπου Κρις Κάιλ, με τον τίτλο "American Sniper" πρόκειται να ανέβει σαν ταινία, στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Κάιλ θεωρείται σήμερα, σαν ο φονικότερος ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με 160 επιβεβαιωμένες θανατηφόρες βολές από τις συνολικά 255  προσβολές στόχων. Τα στοιχεία αυτά, βασίζονται στις αναφορές των σκοπευτών μετά την λήξη των αποστολών καθώς και στις αντίστοιχες των μονάδων τους, προς τα προϊστάμενα κλιμάκια.

Ο Κάιλ υπηρέτησε 4 φορές στο Ιράκ και του απονεμήθηκαν διαμνημονεύσεις και μετάλλια για πράξεις ανδρείας και  αξιέπαινης υπηρεσίας. Παρασημοφορήθηκε με 2 αργυρούς αστέρες, 5χάλκινους αστέρες, το μετάλλιο ευφήμου μνείας του πολεμικού ναυτικού και των Αμερικανών πεζοναυτών και 2 μετάλλια εξαιρέτων πράξεων.

Κατατάχθηκε στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 1999, αποφοίτησε επιτυχώς από το βασικό σχολείο βατραχανθρώπων και μετά από την επιτυχή προκεχωρημένη εκπαίδευση τοποθετήθηκε στην Ομάδα 3 των Αμερικανών βατραχανθρώπων SEALs (Sea, Air, Land), στο 3ο στοιχείο ελευθέρων σκοπευτών, στα πλαίσια της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ. (σ.σ. Ομάδα στο αμερικανικό ΠΝ υποδηλώνει επίπεδο τάγματος και στοιχείο, επίπεδο διμοιρίας). Ανέλαβε αποστολές υποστήριξης και προστασίας αμερικανικών τμημάτων από προσβολές ατάκτων.
Ο Κρις Κάιλ σε παλαιότερη φωτογραφία στο Ιράκ. (Πηγή)
Η πρώτη θανατηφόρα βολή του από μεγάλη απόσταση, ήταν εναντίον μιας ιρακινής που φορούσε την μαύρη αμπάγια της και πλησίαζε Αμερικανούς πεζοναύτες  με χειροβομβίδες στο χέρι. Ο Κάιλ έλαβε την εντολή να την κτυπήσει πριν προλάβει αυτή να επιτεθεί.

Η θανατηφόρα δράση του στην πόλη Ραμαντί κατά των ανταρτών ήταν τέτοια που οι αντίπαλοί του τον ονόμασαν "Σατανά του Ραμαντί " και τον επικήρυξαν με το ποσό των 80.000 δολαρίων, ενώ οι δικοί του συνάδελφοι τον ονόμασαν "Θρύλο".

Το 2008 έκανε την μεγαλύτερη σε απόσταση βολή του, έξω από το Σαντρ, προάστιο της Βαγδάτης, χρησιμοποιώντας τυφέκιο Mc Millan TAC-338 . Κτύπησε με την πρώτη βολή από απόσταση 1900 μέτρων ένα αντάρτη, που έφερε αντιαρματικό όπλο και ετοιμαζόταν να προσβάλει αμερικανική φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων.

Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στο Ιράκ ο Κάιλ τραυματίσθηκε 2 φορές από πυρά και έπεσε 6 φορές σε εκρηκτική ενέδρα καταφέρνοντας να γλυτώσει. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αρχικελευστή το 2009 και επέστρεψε  στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην πολιτεία του Τέξας για να ζήσει με τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά του ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε δουλειά, σχετική με την εκπαίδευση προσωπικού ασφαλείας. Παράλληλα βοηθούσε πολύ τους βετεράνους τραυματίες του πολέμου.

Το 2012 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με πολλά στοιχεία από τις επιχειρήσεις που ανέλαβε στο Ιράκ. Το βιβλίο του έγινε ανάρπαστο, παραμένοντας για 20 εβδομάδες σαν μπεστ σέλλερ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εφημερίδας "New York Times".

O Κάιλ γλύτωσε τον θάνατο μέσα στη φωτιά του πολέμου για να δολοφονηθεί άδοξα από χέρι απόστρατου συναδέλφου και φίλου, με τον οποίο είχαν πάει σε πεδίο βολής για σκοποβολή. Ήταν τρεις συνολικά φίλοι που πήγαν για σκοποβολή. Ο δολοφόνος λέγεται ότι έπασχε από διαταραχέςμετατραυματικού στρες και για αδιευκρίνιστο ακόμη λόγο, δολοφόνησε τους άλλους δύο αιφνιδιαστικά.

Ίσως προβληθεί η ταινία του μέχρι τα Χριστούγεννα και στις ελληνικές αίθουσες κινηματογράφου. Δείτε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας. 


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...