Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Άνευ προηγουμένου τουρκική πρόκληση: Ο Α.Νταβούτογλου ζητάει υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τινάζει στον αέρα τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τουρκικό υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη.

Πρόκειται για πρόκληση άνευ προηγουμένου αφού μία τέτοια κίνηση από πλευράς Άγκυρας, αν τελικώς επιτραπεί από ελληνικής πλευράς, αποσκοπεί στο να «τουρκοποιηθεί» η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες του προξενείου της Κομοτηνής που θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης.
Πριν λοιπόν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου εγείρει αξιώσεις σε βάρος της χώρας θέτοντας ανοιχτά θέμα μειονότητας στη Θράκη και επιχειρώντας με την μεταφορά των 10 υπουργών και δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων που θα τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Αθήνα να περάσει το μήνυμα πώς η μειονότητα ελέγχεται από την Άγκυρα.         
Όπως γράφει η εφημερίδα «Ποντίκι», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δεχθεί αίτημα της τουρκικής πλευράς να επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου τη Θράκη συνοδεία των 10 υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων που θα έχει μαζί του. Το αίτημα μάλιστα αυτό φαίνεται να διατυπώθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα και αυτός το… κατάπιε.
Οι προφανείς λόγοι αυτού του αιτήματος έχουν προκαλέσει αμηχανία στους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών που αναζητούν έναν εύσχημο τρόπο για να αντιμετωπίσει την τουρκική διπλωματική αυθάδεια.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να... εκδράμει με το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, προκειμένου να ακούσει επί τόπου τα προβλήματα των «Τούρκων της Θράκης», αποτελεί κλιμάκωση μιας προκλητικής στάσης, η οποία έχει στόχο να επιδείξει την τουρκική ισχύ απέναντι σε μια ανήμπορη να αντιδράσει ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το αίτημα για την επίσκεψη του τουρκικού υπουργικού κλιμακίου στη Θράκη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς, με τελευταία την «παρενόχληση» του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό άμυνας Ν. Δένδια στο Καστελόριζο.
Ο κ. Νταβούτογλου και η συνοδεία του μάλιστα έρχονται στην Αθήνα για… διάλογο ενώ το ερευνητικό πλοίο Barbaros και πολεμικά πλοία της Τουρκίας παραμένουν στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
Όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα ακόμη καζάν-καζάν σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με σφραγίδα Σαμαρά και Βενιζέλου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...