Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΕΦΥΓΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 103 ΕΤΩΝ Η ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΗ "ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ"


Η κυρα Βασιλική, κυρά των Μαρασίων έφυγε χθές σε ηλικία 103 ετών. Ζούσε από το 1962 στα Μαράσια, στο τελευταίο σπίτι δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο του χωριού. Καθημερινά η Κυρά των Μαρασίων, από τότε μέχρι και εχθές και παρά την ηλικία της, ύψωνε την ελληνική σημαία. «Για να φαίνεται απέναντι, εκεί που γεννήθηκα», όπως η ίδια έλεγε...

Για δεκαετίες φρόντιζε τους στρατιώτες του φυλακίου: Τους μαγείρευε, τους έπλενε τα ρούχα, τους στήριζε στις δύσκολες στιγμές τους και τους αγαπούσε σαν να ήταν τα παιδιά της. Οι στρατιώτες που πέρασαν από εκεί την είχαν σαν δεύτερη μάνα.

 «Η κυρά Βασιλική υψώνει την ελληνική σημαία και ποτέ δεν την υποστέλλει» είχε πει χαρακτηριστικά αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, σε μιά εκδήλωση τιμής που είχε διοργανώσει το Ελληνικός Στρατός για να τιμήσει.

Γεννημένη το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης η κυρα Βασιλική, με την ανταλλαγή των πληθυσμών βρέθηκε αρχικά στο Ελληνοχώρι, λίγο έξω από το Διδυμότειχο και αργότερα στο Σάκκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε και απόκτησε τέσσερα παιδιά εκ των οποίων τα τρία τα έχασε σε νεαρή ηλικία. Από τότε η κυρά Βασιλική άρχισε να βλέπει όλους τους στρατεύσιμους ως παιδιά της και να τους φροντίζει με την αγάπη και την φροντίδα που θα τους φρόντιζε και η δική τους μάνα.

Στο ευρύτερο κοινό η κυρά των Μαρασίων έγινε γνωστή από ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της εκπομπής "ΠΑΜΕ ΠΑΚΕΤΟ" της Βίκυς Χατζηβασιλείου (από τις ελάχιστες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που κάτι έχει να προσφέρει) μόλις δυό μήνες πριν, στις 14 Απριλίου. Το 2007 είχε βραβευθεί για την προσφορά της από την Ακαδημία Αθηνών.

Την κηδεία της ανέλαβε ο Ελληνικός Στρατός και θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 12 στα Μαράσια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
.

Από τον ΣΤΟΧΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...