Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αναθέρμανση σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας


Υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, Ισραηλινοί και Τούρκοι διεξάγουν μυστικές συνομιλίες σε μια ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών τους σχέσεων. Την είδηση αποκαλύπτει η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία επικαλείται πηγές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και στο State Department. Αντιθέτως, η ισραηλινή κυβέρνηση απέφευγε μέχρι αργά χθες το βράδυ να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης. Οι σχέσεις των δύο κρατών κλονίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο μετά την αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνομιλίες φέρεται να διεξάγονται μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Feridun Sinirlioglu και ενός στενού συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν διαρρεύσει. 


Ο Sinirlioglu θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης. Συζητήσεις διεξάγονται επίσης μεταξύ του Ισραηλινού αντιπροσώπου στην επιτροπή του ΟΗΕ για τη διαλεύκανση της περσινής επιδρομής στο «Mavi Marmara», Yosef Ciechanover και του Τούρκου ομολόγου του, Ozdem Sanberk.
Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό της Ahmet Davutoglu προκειμένου να του εκφράσει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη μη συμμετοχή του «Mavi Marmara» και της οργάνωσης IHH στη νηοπομπή.

Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...