Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Βουλγαρία αντιδρά στην Ελληνική πρόταση για "βόρεια" ή "άνω" Μακεδονία!



Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Και αυτό γιατί η “Μακεδονία του Πιρίν” αποτελεί μέρος της “βόρειας Μακεδονίας” που βρίσκεται στη ...Βουλγαρία.

Μέσα από σκοπιανά και βουλγαρικά δημοσιεύματα, έγιναν πρόσφατα γνωστές και σε εμάς οι δηλώσεις Δημήτρη Δρούτσα,  ότι η Ελλάδα συμφωνεί να ονομαστούν τα Σκόπια ως, «βόρεια» ή «άνω» Μακεδονία.

Ωστόσο, η διαφωνία που προκύπτει από τη συγκεκριμένη λύση δεν έρχεται από τα Σκόπια αλλά από τη Βουλγαρία.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Παρβάνωφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, προειδοποίησε ότι μία συμβιβαστική λύση με βάση το γεωγραφικό προσδιορισμό για την πΓΔΜ μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες της Βουλγαρίας, και "όχι τόσο πολύ ανάμεσα στα θεσμικά όργανα."

"Το δίνω ως παράδειγμα για το τι ακούγεται αυτές τις μέρες - τα συμβιβαστικά ονόματα όπως «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία» πρέπει να σχολιάζονται έχοντας κατά νου το γεγονός ότι η Μακεδονία του Πιρίν, η οποία βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος, είναι επίσης μέρος της Βόρειας και Άνω ΜακεδονίαςΤι θα πει ο πληθυσμός αυτού του μέρους της Βουλγαρίας;" ανέφερε σε δημοσιογράφους.

"Αλλά ας αφήσουμε τους φίλους μας να βρουν ένα κοινό όνομα, εμείς οι Βούλγαροι θα βρούμε έναν τρόπο να εκφράσουμε την εποικοδομητική στάση μας", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλγαρία ήταν το πρώτο κυρίαρχο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, και το  έπραξε σύμφωνα με τη συνταγματική της ονομασία.

Επισήμανε επίσης, ότι η πΓΔΜ πρέπει, χωρίς αμφιβολία, να έχει ευρωπαϊκή  προοπτική, και ότι όσο πιο σύντομα τακτοποιηθεί η διαμάχη για την ονομασία, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος προς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ πρέπει να επιλέξουν με βάση τα ήδη προτεινόμενα ονόματα καθώς επίσης και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ευαίσθητα σημεία που τόνισε ο Πρόεδρος Παρβάνοφ.

MacedoniaHellenicLand.Eu
με πληροφορίες από Novinite
http://www.novinite.com/view_news.php?id=129016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...