Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κινεζικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Αφρική! - Ενα Τάγμα ειδικών δυνάμεων στο Νότιο Σουδάν


Σε μία κίνηση η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, για πρώτη φορά η Κίνα στέλνει μάχιμες ένοπλες δυνάμεις σε εθνική αποστολή προστασίας των συμφερόντων της στην Αφρική.

Συγκεκριμένα έστειλε ένα λόχο ειδικών δυνάμεων ειδικής σύνθεσης με περίπου 700 άτομα μάχιμο προσωπικό και άλλου; 150 ως προσωπικό υποστήριξης δηλαδή τάγματος πεζικού, στο Νότιο Σουδάν, με σκοπό να βοηθήσουν στην προστασία πετρελαϊκών κοιτασμάτων την αξιοποίηση των οποίων έχουν αναλάβει κινεζικές εταιρίες.
To Tάγμα είναι εξοπλισμένο με ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.
Τα κοιτάσματα δέχονται συνέχεια επιθέσεις από αντάρτες οι οποίοι έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με δυτικές εταιρείες εξόρυξης πετρελαίων.
Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της αφρικανικής χώρας, διευκρινίζοντας ότι η ανάπτυξη και ο στρατωνισμός των δυνάμεων θα διαρκέσει μερικές μέρες.
Βέβαια επισήμως, η αποστολή των κινεζικών δυνάμεων καλύπτεται την έγκριση του ΟΗΕ,αφού τέθηκαν υπό τη διοίκηση του επικεφαλής της δύναμης (UNMISS: U.N. Mission in the Republic of South Sudan) που έχει 11.389 στελέχη (1.323 αστυνομικοί).
Η κινεζική κρατική National Petroleum Corp. ελέγχει ποσοστό 40% στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στην περιοχή όπου αναπτύσσονται οι δυνάμεις. Η ίδια εταιρία έχει την ευθύνη λειτουργίας αγωγού μήκους 1.600 χιλιομέτρων, ο οποίος μέσω του Σουδάν προωθεί το πετρέλαιο στο Πορτ Σουδάν και την Ερυθρά Θάλασσα για εξαγωγή.
Τον Μάρτιο του 2013 η Κίνα είχε στείλει 300 στρατιώτες του Μηχανικού στο Μάλι για να βοηθησει  Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στην περιοχή, χτίζοντας στρατόπεδο για τις δυνάμεις του ΟΗΕ.
Η Κίνα έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην Αφρική κι ελέγχει πολλές από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μαύρης Ηπείρου και έχει έρθει σε ευθείας σύγκρουση κυρίως με αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες. Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στην Αφρική δεν είναι παρά μόνο η αρχή της στρατικοποίησης της οικονομικής παρουσίας της Κίνας στην ήπειρο.
Υπάρχει έντονη φημολογία ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί και η πρώτη βάση των κινεζικών αεροναυτικών δυνάμεων σε κάπια από τις χώρες που βρίσκονται στο αφρικανικό Κέρας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...