Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αναστασιάδης κερνά, Σαμαράς και Νταβούτογλου απολαμβάνουν το καφέ τους στο Hilton ή στις Πλάτρες…

Στην πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Η νέα εισβολή στα κατεχόμενα εδάφη μας του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νταβούτογλου, δεν είναι συμπτωματική. Δηλαδή δεν γίνεται  τυχαία να βρίσκεται στα κατεχόμενα επειδή ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δειπνήσει με τον κατοχικό Έρογλου, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Άιντα. Η εισβολή Νταβούτογλου πραγματοποιείται 15 ημέρες ακριβώς μετά από εκείνην του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν. Και οι δύο αποβλέπουν σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι δεν μπορεί να διαλανθάνουν της προσοχής του Προέδρου και της πολιτικής ηγεσίας.

Σε μία άκρως υπολογισμένη κίνηση,   με αλαζονεία και νεοθωμανικό στόμφο απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό  τον προσκαλεί  «Αν  είναι έτοιμος, να κοπιάσει στη Νότια Κύπρο να τους κεράσει ο κύριος Αναστασιάδης καφέ ή τσάι και να κουβεντιάσουν». Ευτυχώς που δεν εξέφρασε και την επιθυμία, που προτίμα να πιεί το τσάι του ο κύριος Νταβούτογλου. Και συνέχισε τη προκλητική του   πρόσκληση  για μετάβαση  στο «Βορά» για να περάσουν λίγο από τον χρόνο τους μαζί.
«Η Μεσόγειος έχει αποτελέσει κοινή θάλασσα για πολλούς πολιτισμούς» πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Έρογλου. Οι δηλώσεις Νταβούτογλου έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες διαπιστώθηκε «πραγματική διαφορά» στις θέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό. Η επιλογή Νταβούτογλου να βρεθεί στην Κύπρο την ίδια ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή συνάντηση του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου ερμηνεύεται ως σαφής προσπάθεια εκ μέρους της Άγκυρας να δείξει ότι εκείνη έχει την καλή θέληση και βούληση να λύσει το Κυπριακό, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν την έχουν. Άλλωστε, ο κ. Νταβούτογλου, τόσο πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Έρογλου, επέμεινε ότι η Τουρκία θέλει την επίλυση του Κυπριακού, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κωλυσιεργούν. Όπως δήλωσε, η Άγκυρα θέλει την επίλυση του προβλήματος «όχι την επόμενη χρονιά, αλλά αυτή τη χρονιά, όχι την επόμενη εβδομάδα αλλά αυτή την εβδομάδα». «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό» - αναφερόμενος προφανώς στην τουρκική ερμηνεία του Κοινού Ανακοινωθέντος που δείχνει να κινείται προς το συνομοσπονδιακό μοντέλο. «Ας βρούμε λύση μαζί, αλλιώς ας αρθεί το εμπάργκο και ας σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις».
   Πρέπει να υπενθυμίσουν σε όσους εκ των Ελλήνων τρέφουν αυταπάτες για την τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου πως, η κατοχική χώρα επιμένει σε τσιμέντωμα και όχι σε ακύρωση της κατοχής. θέλουν να στηρίξουν και να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο το κατοχικό ψευδοκράτος. Να υποβάλουν ότι δεν ενδιαφέρονται για διζωνική λύση, όπως μαζοχιστικά και αναποτελεσματικά μάχεται η ελληνική πλευρά, να προλειάνουν το έδαφος για σχέδιο Β’, που να οδηγεί σε συνομοσπονδία δύο κρατών. Άλλωστε, αυτό δήλωσε ο Ερντογάν. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποστεί της αρπαγής της Κύπρου επειδή έτσι εξυπηρετούνται τα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και τώρα τα ενεργειακά εθνικά συμφέροντά της.
    «Η κατοχύρωση της ασφάλειας της μουσουλμανικής τουρκικής κοινότητας της Κύπρου είναι ιστορική ευθύνης της Τουρκίας». Συνδέουν την ασφάλεια και προστασία των κατεχομένων σαν κόρη οφθαλμού. Φοβούνται το ντόμινο που σαν κύμα μπορεί να εξαπλωθεί στη Δυτική Θράκη και στη Βουλγαρία – και μάλιστα ακόμα και στο Αζερμπαϊτζάν και στη Βοσνία.  Ο σημαντικός άξονας του Κυπριακού είναι η σημασία που έχει αυτό το νησί από γεωστατικής απόψεως . Ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένας μουσουλμάνος Τούρκος στην Κύπρο, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι σε ένα τέτοιο νησί, που ευρίσκεται μέσα στην καρδιά του ίδιου του ζωτικού της χώρου.
    Η Κύπρος, για την Τουρκία, είναι ένα αεροπλανοφόρο, αγκυροβολημένο στη συγκυρία τριών ηπείρων και στη ζεύξη σημαντικών θαλάσσιων οδών. Άρα, σε τελευταία ανάλυση, η σημερινή εισβολή Νταβούτογλου είναι μία διπλή υπόμνηση. Πρώτον, ότι στηρίζει το κατοχικό μόρφωμα. Δεύτερον, η Τουρκία γνωρίζει τι θα κάνει ή πού σχεδιάζει να οδηγήσει τις ήδη αδιέξοδες συνομιλίες. Το ερώτημα που ευθέως ανακύπτει αφορά τον πρόεδρο Αναστασιάδη: Γνωρίζει πώς θα αντιδράσει σε τουρκικές μεθοδεύσεις, ίσως στους επόμενους μήνες; Δηλ. έχει σχέδιο Β’ ή επιμένει στο ήδη προβληματικό Α’; Οι νέες εξελίξεις στην περιοχή και η άρνηση, ουσιαστικά, της Τουρκίας να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο των προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους, αφαιρεί από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ οποιαδήποτε δυνατότητα υπόδειξης, έστω, για την πολιτική της στο Κυπριακό.
  Ας μην τρέφουμε κούφιες ελπίδες και αυταπάτες η Τουρκία ήρθε και θα μείνει στη Κύπρο, ούτε η Αμερική ούτε  ή Ευρώπη έχουν τα α……α για να τραβήξουν το αυτί του τούρκου.
Ντίνος Ορφανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...