Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Να ονειρεύεστε είναι μαγκιά!


 “Στη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετηθεί και να κριθεί από τον λαό, με βάση την απάντηση που θα δώσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα: πώς και πότε θα ανακτηθούν οι τεράστιες απώλειες του λαού την περίοδο της βαθιάς κρίσης της οικονομίας; Ποιος δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών που σήμερα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων”.

 Ακούμε σχεδόν καθημερινά για την ανάγκη να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και να λυθούν έτσι τα συσσωρευμένα οικονομικά μας προβλήματα.  Οι κυβερνώντες και μερικά διοικητικά συμβούλια τραπεζών συχνά μας μιλούν για θετικούς δείκτες και ψήφους εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα μεμονωμένων μέτρων, όπως η ανακοίνωση περιορισμένης εμβέλειας σχεδίων δανείων, το πρόσφατο κυβερνητικό ομόλογο με ιδιωτική τοποθέτηση, ή πιο πρόσφατα ακόμη, τα υπόπτως «κατασκευασμένα» λογιστικά κέρδη τραπεζών.  Και να μη ξεχνούμε τις σχεδόν συνεχείς τυμπανοκρουσίες από τις θετικές αξιολογήσεις, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη φθάσει στον πάτο. Επίσης καθημερινά ακούμε φράσεις όπως «ο σοφός λαός», «η σοφία του λαού», «η δύναμη του λαού», «ο λαός θα δώσει τη λύση» κλπ, κλπ. Είθισται τον τελευταίο καιρό να αναφερόμαστε στην ανεπάρκεια ή την κακοήθεια του πολιτικού κατεστημένου και να του χρεώνουμε την καταστροφή ευελπιστώντας ταυτόχρονα η δύναμη του λαού, που αργά ή γρήγορα θα δώσει τη «λύση».
Αυτό θα ήταν το ευκταίο υπό προϋποθέσεις βεβαίως. Ο «λαός», παρά τη διάθεση ωραιοποίησης από κάποιους, δυστυχώς βρίσκεται στο επίπεδο του υπηρετικού προσωπικού. «Λαός» είναι τα κομματόσκυλα που ακόμα και τούτη την ώρα υπηρετούν πιστά κόμματα - εκτροφεία σκανδάλων και διαφθοράς. «Λαός» είναι οι μιζαδόροι  της Δρομολαξιάς, οι κλικαδόροι του κατεστημένου, οι μεγαλοτοκογλύφοι που ωρύονται τα σπίτια και τις περιουσίες του κοσμάκη. «Λαός» είναι η μάζα που ως αλήθεια αποδέχεται κάποιο «Χασικάκειο» ή «Πησαρίδιο» κήρυγμα.
  Υπάρχει βέβαια κι ένας άλλος «λαός», τρομοκρατημένος, εκβιαζόμενος πάντα, αμαθής και αγαθός, διαβάζει προφητείες «Γερόντων», Αγίων ή υποψήφιων Αγίων, περιμένοντας κάτι αντίστοιχο με αυτό που περιμένουν κάποιο Ινδοί ασκητές καθισμένοι σταυροπόδι σε κάποια όχθη του Γάγγη. Υπάρχουν πολλοί «λαοί» μέσα στο «λαό». Μη στρουθοκαμηλίζουμε εξωραΐζοντας την πραγματικότητα. Αν ο «λαός» ήταν όντως σοφός, δε θα χάιδευε ολημερίς τις οθόνες των smartphones ή των tablets κατεβάζοντας διάφορες εφαρμογές. Ναι αν ο λαός ήταν σοφός δεν θα φοβόταν μην χάσει μεροκάματα από τις απεργίες και τώρα έχασε τις δουλειές του. Θα κατέβαινε στους δρόμους το Μάρτη του 13, όπως ακριβώς έκαμαν για μας οι Ισπανοί και οι Πορτογάλου. Φοβηθήκαμε μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες και τώρα θα μας πάρουν τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Φοβηθήκαμε μην χάσουμε τις καταθέσεις μας και όπως πάμε θα μας πάρουν και το «σώβρακο». Φοβηθήκαμε μην χάσουμε τις συντάξεις και το εφάπαξ και δεν έχουμε να πάρουμε ούτε τα φάρμακα μας. Φοβηθήκαμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση και ο κόσμος τρέφετε από τα συσσίτια τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις μητροπόλεις. Φοβηθήκαμε τη ζωή μας χωρίς ευρώ και ευρώ στη τσέπη δεν μας έμεινε. Φοβηθήκαμε να ονειρευτούμε τη ζωή μας καλύτερη και στη πραγματικότητα μας έγινε εφιάλτης.   
   Ο «λαός» όσο πίνει το φραπέ του, όσο παίρνει τη «συνταξιούλα» του μειωμένη κάθε μήνα, όσο πληρώνει φοβούμενος την κατάσχεση, όσο ανακουφίζεται γιατί του «ρύθμισαν» τα χρέη, όσο βλέπει τις ειδήσεις των «8» δεν πρέπει να προβληματίζεται καθόλου. Είναι απλά καταδικασμένος, γιατί δεν είναι «λαός», είναι μια μάζα που δυστυχώς δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί, πόσο μάλλον να κάμνει όνειρα. Όνειρα με μαγκιά όπως ευχήθηκε ο υπουργός της παιδείας στα μικρά παιδιά.
   Κύπριε ψηφοφόρε, λαέ της Κυπριακής Μπανανίας  μην ξεχάσει στο επόμενο ραντεβού να αποθεώσει τους επιβήτορες σου!
Ντίνος Ορφανός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...