Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Εrdogan αυτοδιαψεύδεται και παραδέχεται ανταλλαγή τζιχαντιστών με τους ομήρους

Ozturk Yilmaz
O απαχθείς Γενικός Πρόξενος Ozturk Yilmaz υποστηρίζει ότι διέθετε κινητό τηλέφωνο και τις 101 ημέρες της αιχμαλωσίας του χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους τζιχαντιστές!
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε χθες ότι οι 46 Τούρκοι υπήκοοι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ στις 11 Ιουνίου, απελευθερώθηκαν ύστερα από «διπλωματικές διαπραγματεύσεις» χωρίς να καταβληθούν λύτρα. «Δεν τέθηκε καν θέμα χρημάτων, διεξήχθησαν μόνο πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό σημαίνει νίκη της διπλωματίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ωστόσο όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ο Erdoğan απάντησε: «Δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή. Σημασία έχει ότι οι όμηροι επέστρεψαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους». Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε ισχυριστεί ο ίδιος μόλις μία ημέρα νωρίτερα, όταν είχε κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη, προσεκτικά υπολογισμένη και μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας» από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες!

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, 180 τζιχαντιστές που είχαν προσαχθεί από τις τουρκικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, μεταφέρθηκαν ήδη με στρατιωτικά φορτηγά στα τουρκο-συριακά σύνορα και απελευθερώθηκαν κοντά στη Kobane.

Περισσότερο προσεκτικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τις συνθήκες απελευθέρωσης των ομήρων και περιορίστηκε να δηλώσει πως «ήταν μια διαδικασία που εκτελέσθηκε με τις μεθόδους της MIT», δηλαδή μέσω των επαφών που διατηρούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Η αναίμακτη ωστόσο απελευθερώση των 49 ομήρων, τη στιγμή που οι υπήκοοι άλλων χωρών εκτελούνται με φρικτό τρόπο από τους τζιχαντιστές, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο αναλυτής Aaron Stein του Βασιλικού Ινστιτούτου της Βρετανίας (RUSI) υποστηρίζει ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν πει όλη την ιστορία» ενώ πρώην Τούρκος διπλωμάτης δηλώνει στο Associated Press ότι η επίσημη εκδοχή «είναι πολύ καλή για να΄ναι και αληθινή». Τη δική τους εκδοχή δίνουν οι τζιχαντιστές καθώς o τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοποςTakva Haber που θεωρείται φιλικά προσκείμενος στο IS, αναφέρει πως οριακό σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Εξωτερικού της ΜΙΤ και του λεγόμενου “Υπουργείου Εξωτερικών του Ισλαμικού Κράτους” ήταν η μη συμμετοχή της Τουρκίας στην σχηματιζόμενη κατά του IS συμμαχία.
Σημειώνεται πως οι 49 όμηροι (εκ των οποίων 46 υπήκοοι Τουρκίας και 3 υπήκοοι Ιράκ) αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στo Tal Abyad στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, έπειτα από τη μεταφορά τους από την πόλη Raqqah της ανατολικής Συρίας, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Αυτό που προξενεί ωστόσο εντύπωση είναι οι δηλώσεις του απαχθέντος Γενικού Πρόξενου της Τουρκίας στη Μοσούλη, Ozturk Yilmaz, σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Yilmaz υποστήριξε ότι αρνήθηκε να βιντεοσκοπηθεί και να διαβάσει μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους ακόμα κι όταν οι τζιχαντιστές τον «απείλησαν με όπλο». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό του Γενικού Προξενείου κατάφερε να κρύψει από ένα κινητό τηλέφωνο από την πρώτη ημέρα της αιχμαλωσίας, με το οποίο ο Yilmaz είχε «μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες» πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu και τον υφυπουργό Εξωτερικών Feridun Sinirlioglu. Ερωτηθείς για τις βάρβαρες πράξεις των τζιχαντιστών, ο Yilmaz δήλωσε πως «ξεπεράσαμε το φόβο του θανάτου από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι αποκεφαλισμοί των δημοσιογράφων από το Ισλαμικό Κράτος δεν μας φόβησαν ποτέ…»
O Ahmet Davutoğlu εμφανώς συγκινημένος για τους Τούρκους ομήρους που διέφυγαν τον κίνδυνο αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...